** fuuhhh **(tiup habuk sana & sini)

5:20 AM Edit This 0 Comments »
Assalamualaikum~~

Hello?? Any1 here??? hehehe, been more than a yr since I last wrote!!
Even menggagau nak bukak blog balik!! believe it or not..

Hermm my dad knows me real well, masa kecik2 lg dia slalu perli sy hangat2 tahi ayam! Ahaks.
Yeahh, what does that means? That's usually the traits creative ppl have. Am I creative? I didn't say so.. =p
Around a year before we have had tea talk with 1 of the deputy governors, to which he said he reached this position because he was not afraid to try new things & try not to be somewhere too long that he develops a comfort zone. Also, having a drive for excellence is utmost important.

Now, back to myself.. Having a strong desire of excellence is what I need to improve on. I will make a move / big change in a year or two insya-Allah.. But now, focus on achieving goals here 1st!!

website superweds

9:32 AM Edit This 0 Comments »
I find this really handy, esp now it cost more for ordering cards and post 'em. 
Plz feel welcome (bcoz I really welcome all of you) to browse http://syuanddja.superweds.com for info on my wedding :

- Majlis akad nikah
- Kenduri Keraian (pihak perempuan) @ Bangi
- Kenduri Keraian (pihak lelaki) @ Ampang
- Kenduri Keraian (pihak lelaki) @ KK. Sabah.

they are all there. Again, pls welcome to our website and our wedding.
Ma'assalamah 

!!!! KARNIVAL HARMONI !!!!

7:32 AM Edit This 0 Comments »




presenting... my friend's program :
KARNIVAL HARMONI!!!!!

moga makin harmoni jiwa dan rohani bila ke situ ye.
seriously this is one gud prgm!
do come & experience ;)




Jemputan

7:06 AM Edit This 0 Comments »
wahai teman2 yg dihormati,

sekiranya ana terlupa atau mungkin ana ingat tapi tak sempat/x dpt alamat antum sehingga kad jemputan tak sampai ke tgn2 antum, janganlah kecil hati/terkilan, silalah contact utk beritahu ana dan jemput dtg ke walimatul urus:

Khadijah & Syuhaib

7 Jun 2008M bersamaan 13 Jamadilakhir 1430H (Ahad)

12.00 tengahari - 4.30 petang

di Dewan Gemilang, UKM Bangi

Nombor hubungan :
019-3502703 (Khadijah)
019-326 3153 (Ayah a.k.a Pak Cik Riza Atiq)
019-262 5905 (Umi a.k.a Mak Cik Normah)

~"Barokallahu laka wa baroka alaika Wa jama'a bainakuma fii khaiir"~

Sesak yang best

6:21 AM Edit This 0 Comments »
Rindu, rindu.. rindu... RINDUnyer nak menulis!!!!

Been really busy lately. Kalau x busy pun I wud sleep or go out.
Yups, when you starts working you enter into the so-called "pusingan bodoh" or in english, stupid cycle. ngeheheeeee....

No-lah, I find meanings in my work and motivated to do my work. Coz it is what I dreamt of.
Working to enhance Islamic finance penetration & understanding, while at the same time continuing to develop myself and learn things I never knew before. My workplace offers satisfactory, if not extremely lots till it's hard to grasp all; opportunities for learning.

Planning for tomorrow & sunday:
1. Discussion on shariah matters of an Islamic contract (jadi observer aje... Got to understand 1st, besides they are from different section, but within the same dept)
2. My cousin engagement @ Sg.Buloh
3. Menulis kartu2 jemputan yg masih belum selesai serta mengepos mereka
4. Siapkan hantaran 
5. projek 1 & projek 2 dari ofis (kalau sempat)
6. Bilik pengantin dkt rumah Bangi???
7. Bilik rumah Keramat?? beli katil?

Alamak.. nampaknye dah kena kuarantin, xleh pegi prgm dah sampai la kawen =( 

On the side note, I would like to wish Nabihah a.k.a Bie a very happy birthday, may Allah bless you with the best things for you.

My New Job

8:10 PM Edit This 0 Comments »
Semlm pergi ke Sogo sekejap.. kaki dah melecet, biasalah biasanya pakai kasut yg sporty tibe2 kena report duty di tmpt yg agak strict tatacara pemakaian kan.. 
Terpaksa lari ke Sogo yg tgh Sale tu utk beli sandal yg selesa dan paaaaling murah! 
Tibe2 terserempak dgn 2 org senior di ofis lame. Terus kak yati grab staff card yg tergantung di depan tudung.
"Sekarang kerja kat mane ni?... Oooh.. Bank ******"

Semalam merupakan hari ke-3 aku bekerja di dlm environment yg baru. sengaja tdkku beritahu ramai org. Pg tu jugak ade tazkirah dari "Ustaz" Dino bertajuk Miracles of Al-Qur'an.

Antara petikan yg best ialah tulisan Imam Al-Ghazali di dlm kitabnya yg tersohor, Ihya Ulumuddin.. bunyinya lbh kurang begini: 
"Terlalu ramai org yg sibuk mementingkan cara bacaan al-Qur'an, baris atas, baris depan, baris bawah dan pelbagai lagi. Namun sgt sedikit org yg melihat kpd maksud di sebalik ayat-ayat Qur'an tersebut. Adakah kesilapan yg lebih nyata dpd itu?"

Alhamdulillah ya Allah Kau atur aku bekerja di sini.

Bila difikirkan mmg benar kita yg bkn bahasa pertamanya bhs Arab jarang melihat kpd maksud al-Qur'an.. Nak baca terjemahan pun jarang apatah lg tafsir ayat2.
Kita semakin disogokkan dgn bacaan tajwid, makhraj, tarannum dan pelbagai lagi.
benar, kita disuruh membaca al-Qur'an dgn tartil.. namun al-Qur'an merupakan Kalamullah, mukjizat terbesar dari segala jenis mukjizat..
Kitab segala kitab yg mengandungi permata2 yg tdk ternilai.
pernahkah anda merasa gundah-gulana, sedih atau tdk keruan.. kemudian anda baca al-Qur'an dan anda temui jawapan serta syifak (penawar) kpd kesedihan anda? 
Sekiranya tdk pernah, try it.. sy pernah.
Lesson learnt: bacalah al-Qur'an walaupun sedikit bersama maksudnya sekali. 

Aku pernah hilang momentum utk bekerja mungkin kerana org sekeliling atau mungkin kerana tahap kereaktifan (be proactive, ppl!) ku agak tinggi.
Namun, terima kasih pd kerja baru ku dan org2 di sekeliling ku kini. Aku kembali bersemangat. 
Pastilah kita akan lebih bersemangat sekiranya kerja yg dilakukan boleh dihubungkan terus dgn tujuan penciptaan manusia i.e. 'ibadatullah dan khalifatul 'alam.

Org di sekeliling mempunyai energy yg sgt tinggi, bijak, rajin dan ikhlas bekerja serta sgt3x bersunggun-sungguh. 
Rasa tercabar pun ada, rasa betapa kerdil diri yg tdk memahami pelbagai perkara, rasa tdk sabar utk menuntut ilmu supaya boleh menyumbang dan bermacam rasa lg yg dialami dlm 3 hari ini. 
Doakan niatku sentiasa murni dan istiqamah dlm pekerjaan! <3
 

Debaran Selama 2 Bulan Mendatang

11:17 AM Edit This 0 Comments »

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Can I become a good wife?
It seems so far from my life ryte now.
Nabi dah bersabda, ramainya perempuan dalam neraka..
Bolehkah aku menghuni Jannah-Nya?

"Wahai Tuhanku, berikanlah kepadaku ilmu pengetahuan agama, dan hubungkanlah aku dengan orang yang soleh dan jadikanlah bagiku sebutan yang baik (nama yang harum) di kalangan orang yang datang kemudian; dan jadikanlah aku daripada orang yang mewarisi Syurga Jannah al-Naim"

(Terjemahan Surah As-Syu'ara': 83-85)