My New Job

8:10 PM Edit This 0 Comments »
Semlm pergi ke Sogo sekejap.. kaki dah melecet, biasalah biasanya pakai kasut yg sporty tibe2 kena report duty di tmpt yg agak strict tatacara pemakaian kan.. 
Terpaksa lari ke Sogo yg tgh Sale tu utk beli sandal yg selesa dan paaaaling murah! 
Tibe2 terserempak dgn 2 org senior di ofis lame. Terus kak yati grab staff card yg tergantung di depan tudung.
"Sekarang kerja kat mane ni?... Oooh.. Bank ******"

Semalam merupakan hari ke-3 aku bekerja di dlm environment yg baru. sengaja tdkku beritahu ramai org. Pg tu jugak ade tazkirah dari "Ustaz" Dino bertajuk Miracles of Al-Qur'an.

Antara petikan yg best ialah tulisan Imam Al-Ghazali di dlm kitabnya yg tersohor, Ihya Ulumuddin.. bunyinya lbh kurang begini: 
"Terlalu ramai org yg sibuk mementingkan cara bacaan al-Qur'an, baris atas, baris depan, baris bawah dan pelbagai lagi. Namun sgt sedikit org yg melihat kpd maksud di sebalik ayat-ayat Qur'an tersebut. Adakah kesilapan yg lebih nyata dpd itu?"

Alhamdulillah ya Allah Kau atur aku bekerja di sini.

Bila difikirkan mmg benar kita yg bkn bahasa pertamanya bhs Arab jarang melihat kpd maksud al-Qur'an.. Nak baca terjemahan pun jarang apatah lg tafsir ayat2.
Kita semakin disogokkan dgn bacaan tajwid, makhraj, tarannum dan pelbagai lagi.
benar, kita disuruh membaca al-Qur'an dgn tartil.. namun al-Qur'an merupakan Kalamullah, mukjizat terbesar dari segala jenis mukjizat..
Kitab segala kitab yg mengandungi permata2 yg tdk ternilai.
pernahkah anda merasa gundah-gulana, sedih atau tdk keruan.. kemudian anda baca al-Qur'an dan anda temui jawapan serta syifak (penawar) kpd kesedihan anda? 
Sekiranya tdk pernah, try it.. sy pernah.
Lesson learnt: bacalah al-Qur'an walaupun sedikit bersama maksudnya sekali. 

Aku pernah hilang momentum utk bekerja mungkin kerana org sekeliling atau mungkin kerana tahap kereaktifan (be proactive, ppl!) ku agak tinggi.
Namun, terima kasih pd kerja baru ku dan org2 di sekeliling ku kini. Aku kembali bersemangat. 
Pastilah kita akan lebih bersemangat sekiranya kerja yg dilakukan boleh dihubungkan terus dgn tujuan penciptaan manusia i.e. 'ibadatullah dan khalifatul 'alam.

Org di sekeliling mempunyai energy yg sgt tinggi, bijak, rajin dan ikhlas bekerja serta sgt3x bersunggun-sungguh. 
Rasa tercabar pun ada, rasa betapa kerdil diri yg tdk memahami pelbagai perkara, rasa tdk sabar utk menuntut ilmu supaya boleh menyumbang dan bermacam rasa lg yg dialami dlm 3 hari ini. 
Doakan niatku sentiasa murni dan istiqamah dlm pekerjaan! <3
 

0 comments: