Debaran Selama 2 Bulan Mendatang

11:17 AM Edit This 0 Comments »

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Can I become a good wife?
It seems so far from my life ryte now.
Nabi dah bersabda, ramainya perempuan dalam neraka..
Bolehkah aku menghuni Jannah-Nya?

"Wahai Tuhanku, berikanlah kepadaku ilmu pengetahuan agama, dan hubungkanlah aku dengan orang yang soleh dan jadikanlah bagiku sebutan yang baik (nama yang harum) di kalangan orang yang datang kemudian; dan jadikanlah aku daripada orang yang mewarisi Syurga Jannah al-Naim"

(Terjemahan Surah As-Syu'ara': 83-85)


Announcement4All : Invitation to My Walimatul Urus (^_-)v

8:12 AM Edit This 0 Comments »
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh



Pengunjung yg dihormati,

di atas adalah design Black&White kad undangan ke walimatul urus sy yg insya-Allah akan diadakan pd 7hb Jun 2009M bersamaan 13 Jamadilakhir 1430H.

Sy dgn rendah hatinya menjemput semua memeriahkan majlis serta mendoakan keberkahan di dlm perkahwinan yg bakal dilangsungkan (insya-Allah).

Maaf ye x upload semua page, buat mcm ni supaya dpt bajet kedatangan. Teruklah kalau x cukup makanan dan doorgift kan... I would feel really bad I can't give what U invitees deserve.

Yg berminat sila emelkan alamat ke mesyjeri@gmail.com atau SMS ke 019-3502703 supaya dpt diposkan kad undangan bila dah siap nanti ;)

Jazakumullahu khayran kathira, moga dpt berjumpa anda di majlis sy nanti.


Mari Pelajari Bhs Perancis Mudah

10:35 AM Edit This 0 Comments »
Hampir seminggu sejak kembali dari paris. 
Spt yg pernah sebut sblm ni, org Perancis jrg menggunakan bhs Inggeris. 
Average Malaysian lebih pandai BI dari antara kuasa ekonomi besar dlm EU nih.
As a Slovenian said to me.. French is a European language, very useful to learn.

So, naturally I picked up a few French words there. I repeat.. FEW! huhu.
Don't expect too much. Wish I learnt more. 
So I'm carving the words here so I can come back to refresh and to share with all of u.

Hi = salut / bonjour (pronounce: bon-zhow)
Good afternoon = bonsour (pron: bon-sua)
Goodbye   = Au revoir (pron: au ri-vua) / adieu

Thank you = merci (pron: megh-si)
Sorry = pardon (pron: pagh-don)
Excuse me = excusez-moi (pron: eks-kiuzes-mua)
Welcome (slmt dtg) = bienvenue

Yes = oui (pron: wi)
No = non

Shop = boutique 
Stairs = escaliers
Book shop = librairie

Push here = poussez ici
How much? = combien?

Got it? Practise makes perfect ;)
Let's learn as much language as we can dan plg penting let's learn bhs al-Qur'an serta bhs syurga... Al-lughatu al-'Arabiyyah (blaja la dja!!).
Forget teaching language through methods like PPSMI, u pick up language better if u learn in fun environment!


Shoutbox is 2 Shout Wuteva U Like

10:19 AM Edit This 0 Comments »
Yeayyyy~~

the super duper pinkish shoutbox is here. 
Actually I put it up bcoz some dear visitors to this blog told me that they cannot leave their message.

So here U go.. jgn malu2 kucen ya.
Wud love to read ur messages *wink*

Pics at paris (1st upload)

10:44 PM Edit This 0 Comments »

"the Old Lady of paris" - Eiffel Tower



Cruise River Senne


di pelantar ke-3 (puncak) Eiffel Tower.
It's waaaaaay too cool up there


10:32 PM Edit This 0 Comments »
Salamun 'alayk!

setelah menjejakkan kaki ke bumi Malaysia tercinta selama 3 hari, tidur sy masih belum betul lg.
Biology clock.. cepatlah balik ke asal. Salah sendiri sebenarnye, sbb x ikut advise sendiri utk tidur dgn betul dlm flight.

Mentanglah dlm flight byk movies yg best2 mata bulat je layan movie hollywood, bollywood dan korea! huhu. pastu mkn, mkn dan mkn...
Tp yg plg xblh lupa bila melintasi sempadan siang dan mlm, magnificient!

Dpt lihat di langit dari cerah warna perlahan2 bertukar ke gelap! Alhamdulillah dpt rekod dlm gambar. Oooh.. bila ade masa lebih lg sy akan letak di blog insya-Allah.
Sesungguhnya dlm kejadian mlm dan siang terlihatlah kekuasaan Allah sang Pencipta yg Maha Kuasa!
Dilatarai dgn gumpalan2 awan serta awan2 yg terhampar spt karpet, the view is magnificient!

Lihat sunset dari atas awan juga sgt, sgt,, sy tegaskan sekali lagi SANGAAAAT cantik!!
Di Paris dpt sekali lihat sunset yg cantik (di Malaysia xkurang cantik juga yaa.. I still love Malaysia very very much). 

Buat rakan-rakan semua jika nanti bernasib baik dpt peluang melancong, please perhatikan kebesaran Sang Pencipta, lihat trace of Islamic civilization or the cultural difference there. You will be amazed and learn many new things then.
Dlm Qur'an terlalu byk ayat yg menyuruh kita berjalan di bumi Allah dan memerhatikan kebesaran-Nya. Jadi nanti bila dah bekerja dan ada duit lebih apa salahnye spend duit sikit...
Kalau dpt work trip yg boleh berjalan lg best kan?
Belajar rajin2 ya wahai2 yg masih belajar ituh. Supaya kamu dpt belajar byk lg perkara di dunia ini, sesungguhnya kehidupan ialah source belajar yg plg besar, bg mereka yg hendak belajar. 
Jgn jd org2 yg rugi ya <33 

Bonjour Paris!

1:15 PM Edit This 0 Comments »

dear  umi (kwn gaduh) di Airport CDG, Paris

13.3.2009
Flight umi & aku dijadualkan bertolak pd jam 11.45mlm. 
Kami dah duduk dgn selesa dan buat persiapan spt baca doa naik kenderaan, 
x lupa aku doakan supaya Allah mudahkan perjalanan kami serta keselamatan & kemaslahatan individu2 yg ditinggalkan di Malaysia (ceeeewah! mcm dah ade anak je kan?)
Hehe.. anak kandung belum ada, anak usrah adelah. Teringat kata2 pesanan mereka supaya bykkan doa, doa org bermusafir makbul. Hurmm hurmm baguskan anak2 usrahku?
Ada bakat semua ni jd mak usrah berkaliber.

Alhamdulillah, kapalterbang akhirnya bertolak pd 12.15mlm.
Melalui pembesar suara pembantu pilot maklumkan pd kami, kelewatan disebabkan kesesakan laluan udara. Jd airport cuma bg greenlight lmbt.
Tp, hipotesis ayah airport di paris x bg bertolak sbb kami akan tiba lewat tgh mlm dan mengejutkan penduduk2 berhampiran airport Paris.
Menurut ayah lg, penduduk Paris sgt considerate ttg hak2 org lain. 
Malah, selepas 10.30mlm penduduk di apartment xboleh tarik flush!!!!
Uuuurgh... buang airlah cpt2 mcm tu, susahlah kalau nak buang air tgh2 mlm.

Perjalanan memakan masa 12jam! eh, asalnye ingatkan 10jam je. 
Heh, x apelah. 2 jam tambahan tu bkn buat ape pun.. layan tdo jela.
tp tunggu dulu! Kami bertolak jam 12.15mlm waktu Malaysia maksudnye skrg di Paris baru 6.15ptg.. (Perancis lambat 7jam dari Malaysia).
Maksudnye masih belum boleh tdo lg..
 
Haa, inilah tips utk elakkan jet-lagged.
Masa dlm kapalterbang tdo ikut waktu destinasi yg dituju, bknnye waktu KL!
kalau x amalkan tips ni dlm 2,3 hari akan jd mcm burung hantu.
Masa org lain tdo nyenyak mata celik, masa org bangun dia tdo..
Hehe, xmo~ bkn senang nak dtg Paris. Siang berjalanlah!

Tahan.. jgn tdo dja! mcm mana aku tahan supaya xtdo? Hehe, tgk movie lah.
mcm2 movie yg ditayangkan melalui khidmat Movie-on-Request dlm perjalanan jarak jauh MAS ni. Antara movie yg sempat ditonton sepjg perjalanan:
- Painted Skin (chinese)
- Madagascar 2: Escape to Africa (I really love Madagascar!)
- Twilight
- Pirates of Caribbean: At World's End (3rd movie/2nd sequel)

Mata ini berjaya ditahan tatkala semua org di sekelilingku dah nyenyak dibuai mimpi2 yg mungkin indah... Masa mamai dtg pramugara bg set kudapan, sempat juga toleh and take note yg org lain x dpt (mmglah dja, org lain tdo daaa). 
Ada biskut, coklat dan mcm2 lg. Terima kasih En. Adil!

The flight was smooth, and I was not a bit worried. 
Mungkin sbb sblm ni pernah naik flight 14jam ke UK masa darjah5, dan 8jam ke Jeddah masa darjah1. Tp tetap juga berdoa supaya dilindungi Allah senantiasa. 

Alhamdulillah, lbh kurang jam 5.50pg waktu Perancis kapalterbang selamat mendarat di Paris.
Umi dan aku solat Subuh di dalam kabin kapalterbang MAS pg ni, sblm bersiap turun.

Imigresen di lapangan terbang Charles de Gaulle (CDG) was surprisingly easy! 
kami sangkakan pemeriksaan akan dibuat lebih rapi utk muslim yg dtg ke Paris. Tp pegawai imigresen tu cop pasport aku tanpa lihat mukaku pun! Alhamdulillah thummalhamdulillah..

Setelah bagasi diambil kami keluar mencari teksi..
Wooooooor.... sejuuuuuuuuuk!!!!!!
~BONJOUR PARIS~

Paris, France. 6pg. 14 Mac 2009. 
Musim spring (awal, baru nak tumbuh daun & bunga)
Cuaca: 6degree siang, 2degree mlm