website superweds

9:32 AM Edit This 0 Comments »
I find this really handy, esp now it cost more for ordering cards and post 'em. 
Plz feel welcome (bcoz I really welcome all of you) to browse http://syuanddja.superweds.com for info on my wedding :

- Majlis akad nikah
- Kenduri Keraian (pihak perempuan) @ Bangi
- Kenduri Keraian (pihak lelaki) @ Ampang
- Kenduri Keraian (pihak lelaki) @ KK. Sabah.

they are all there. Again, pls welcome to our website and our wedding.
Ma'assalamah 

!!!! KARNIVAL HARMONI !!!!

7:32 AM Edit This 0 Comments »




presenting... my friend's program :
KARNIVAL HARMONI!!!!!

moga makin harmoni jiwa dan rohani bila ke situ ye.
seriously this is one gud prgm!
do come & experience ;)




Jemputan

7:06 AM Edit This 0 Comments »
wahai teman2 yg dihormati,

sekiranya ana terlupa atau mungkin ana ingat tapi tak sempat/x dpt alamat antum sehingga kad jemputan tak sampai ke tgn2 antum, janganlah kecil hati/terkilan, silalah contact utk beritahu ana dan jemput dtg ke walimatul urus:

Khadijah & Syuhaib

7 Jun 2008M bersamaan 13 Jamadilakhir 1430H (Ahad)

12.00 tengahari - 4.30 petang

di Dewan Gemilang, UKM Bangi

Nombor hubungan :
019-3502703 (Khadijah)
019-326 3153 (Ayah a.k.a Pak Cik Riza Atiq)
019-262 5905 (Umi a.k.a Mak Cik Normah)

~"Barokallahu laka wa baroka alaika Wa jama'a bainakuma fii khaiir"~

Sesak yang best

6:21 AM Edit This 0 Comments »
Rindu, rindu.. rindu... RINDUnyer nak menulis!!!!

Been really busy lately. Kalau x busy pun I wud sleep or go out.
Yups, when you starts working you enter into the so-called "pusingan bodoh" or in english, stupid cycle. ngeheheeeee....

No-lah, I find meanings in my work and motivated to do my work. Coz it is what I dreamt of.
Working to enhance Islamic finance penetration & understanding, while at the same time continuing to develop myself and learn things I never knew before. My workplace offers satisfactory, if not extremely lots till it's hard to grasp all; opportunities for learning.

Planning for tomorrow & sunday:
1. Discussion on shariah matters of an Islamic contract (jadi observer aje... Got to understand 1st, besides they are from different section, but within the same dept)
2. My cousin engagement @ Sg.Buloh
3. Menulis kartu2 jemputan yg masih belum selesai serta mengepos mereka
4. Siapkan hantaran 
5. projek 1 & projek 2 dari ofis (kalau sempat)
6. Bilik pengantin dkt rumah Bangi???
7. Bilik rumah Keramat?? beli katil?

Alamak.. nampaknye dah kena kuarantin, xleh pegi prgm dah sampai la kawen =( 

On the side note, I would like to wish Nabihah a.k.a Bie a very happy birthday, may Allah bless you with the best things for you.

My New Job

8:10 PM Edit This 0 Comments »
Semlm pergi ke Sogo sekejap.. kaki dah melecet, biasalah biasanya pakai kasut yg sporty tibe2 kena report duty di tmpt yg agak strict tatacara pemakaian kan.. 
Terpaksa lari ke Sogo yg tgh Sale tu utk beli sandal yg selesa dan paaaaling murah! 
Tibe2 terserempak dgn 2 org senior di ofis lame. Terus kak yati grab staff card yg tergantung di depan tudung.
"Sekarang kerja kat mane ni?... Oooh.. Bank ******"

Semalam merupakan hari ke-3 aku bekerja di dlm environment yg baru. sengaja tdkku beritahu ramai org. Pg tu jugak ade tazkirah dari "Ustaz" Dino bertajuk Miracles of Al-Qur'an.

Antara petikan yg best ialah tulisan Imam Al-Ghazali di dlm kitabnya yg tersohor, Ihya Ulumuddin.. bunyinya lbh kurang begini: 
"Terlalu ramai org yg sibuk mementingkan cara bacaan al-Qur'an, baris atas, baris depan, baris bawah dan pelbagai lagi. Namun sgt sedikit org yg melihat kpd maksud di sebalik ayat-ayat Qur'an tersebut. Adakah kesilapan yg lebih nyata dpd itu?"

Alhamdulillah ya Allah Kau atur aku bekerja di sini.

Bila difikirkan mmg benar kita yg bkn bahasa pertamanya bhs Arab jarang melihat kpd maksud al-Qur'an.. Nak baca terjemahan pun jarang apatah lg tafsir ayat2.
Kita semakin disogokkan dgn bacaan tajwid, makhraj, tarannum dan pelbagai lagi.
benar, kita disuruh membaca al-Qur'an dgn tartil.. namun al-Qur'an merupakan Kalamullah, mukjizat terbesar dari segala jenis mukjizat..
Kitab segala kitab yg mengandungi permata2 yg tdk ternilai.
pernahkah anda merasa gundah-gulana, sedih atau tdk keruan.. kemudian anda baca al-Qur'an dan anda temui jawapan serta syifak (penawar) kpd kesedihan anda? 
Sekiranya tdk pernah, try it.. sy pernah.
Lesson learnt: bacalah al-Qur'an walaupun sedikit bersama maksudnya sekali. 

Aku pernah hilang momentum utk bekerja mungkin kerana org sekeliling atau mungkin kerana tahap kereaktifan (be proactive, ppl!) ku agak tinggi.
Namun, terima kasih pd kerja baru ku dan org2 di sekeliling ku kini. Aku kembali bersemangat. 
Pastilah kita akan lebih bersemangat sekiranya kerja yg dilakukan boleh dihubungkan terus dgn tujuan penciptaan manusia i.e. 'ibadatullah dan khalifatul 'alam.

Org di sekeliling mempunyai energy yg sgt tinggi, bijak, rajin dan ikhlas bekerja serta sgt3x bersunggun-sungguh. 
Rasa tercabar pun ada, rasa betapa kerdil diri yg tdk memahami pelbagai perkara, rasa tdk sabar utk menuntut ilmu supaya boleh menyumbang dan bermacam rasa lg yg dialami dlm 3 hari ini. 
Doakan niatku sentiasa murni dan istiqamah dlm pekerjaan! <3
 

Debaran Selama 2 Bulan Mendatang

11:17 AM Edit This 0 Comments »

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Can I become a good wife?
It seems so far from my life ryte now.
Nabi dah bersabda, ramainya perempuan dalam neraka..
Bolehkah aku menghuni Jannah-Nya?

"Wahai Tuhanku, berikanlah kepadaku ilmu pengetahuan agama, dan hubungkanlah aku dengan orang yang soleh dan jadikanlah bagiku sebutan yang baik (nama yang harum) di kalangan orang yang datang kemudian; dan jadikanlah aku daripada orang yang mewarisi Syurga Jannah al-Naim"

(Terjemahan Surah As-Syu'ara': 83-85)


Announcement4All : Invitation to My Walimatul Urus (^_-)v

8:12 AM Edit This 0 Comments »
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh



Pengunjung yg dihormati,

di atas adalah design Black&White kad undangan ke walimatul urus sy yg insya-Allah akan diadakan pd 7hb Jun 2009M bersamaan 13 Jamadilakhir 1430H.

Sy dgn rendah hatinya menjemput semua memeriahkan majlis serta mendoakan keberkahan di dlm perkahwinan yg bakal dilangsungkan (insya-Allah).

Maaf ye x upload semua page, buat mcm ni supaya dpt bajet kedatangan. Teruklah kalau x cukup makanan dan doorgift kan... I would feel really bad I can't give what U invitees deserve.

Yg berminat sila emelkan alamat ke mesyjeri@gmail.com atau SMS ke 019-3502703 supaya dpt diposkan kad undangan bila dah siap nanti ;)

Jazakumullahu khayran kathira, moga dpt berjumpa anda di majlis sy nanti.


Mari Pelajari Bhs Perancis Mudah

10:35 AM Edit This 0 Comments »
Hampir seminggu sejak kembali dari paris. 
Spt yg pernah sebut sblm ni, org Perancis jrg menggunakan bhs Inggeris. 
Average Malaysian lebih pandai BI dari antara kuasa ekonomi besar dlm EU nih.
As a Slovenian said to me.. French is a European language, very useful to learn.

So, naturally I picked up a few French words there. I repeat.. FEW! huhu.
Don't expect too much. Wish I learnt more. 
So I'm carving the words here so I can come back to refresh and to share with all of u.

Hi = salut / bonjour (pronounce: bon-zhow)
Good afternoon = bonsour (pron: bon-sua)
Goodbye   = Au revoir (pron: au ri-vua) / adieu

Thank you = merci (pron: megh-si)
Sorry = pardon (pron: pagh-don)
Excuse me = excusez-moi (pron: eks-kiuzes-mua)
Welcome (slmt dtg) = bienvenue

Yes = oui (pron: wi)
No = non

Shop = boutique 
Stairs = escaliers
Book shop = librairie

Push here = poussez ici
How much? = combien?

Got it? Practise makes perfect ;)
Let's learn as much language as we can dan plg penting let's learn bhs al-Qur'an serta bhs syurga... Al-lughatu al-'Arabiyyah (blaja la dja!!).
Forget teaching language through methods like PPSMI, u pick up language better if u learn in fun environment!


Shoutbox is 2 Shout Wuteva U Like

10:19 AM Edit This 0 Comments »
Yeayyyy~~

the super duper pinkish shoutbox is here. 
Actually I put it up bcoz some dear visitors to this blog told me that they cannot leave their message.

So here U go.. jgn malu2 kucen ya.
Wud love to read ur messages *wink*

Pics at paris (1st upload)

10:44 PM Edit This 0 Comments »

"the Old Lady of paris" - Eiffel Tower



Cruise River Senne


di pelantar ke-3 (puncak) Eiffel Tower.
It's waaaaaay too cool up there


10:32 PM Edit This 0 Comments »
Salamun 'alayk!

setelah menjejakkan kaki ke bumi Malaysia tercinta selama 3 hari, tidur sy masih belum betul lg.
Biology clock.. cepatlah balik ke asal. Salah sendiri sebenarnye, sbb x ikut advise sendiri utk tidur dgn betul dlm flight.

Mentanglah dlm flight byk movies yg best2 mata bulat je layan movie hollywood, bollywood dan korea! huhu. pastu mkn, mkn dan mkn...
Tp yg plg xblh lupa bila melintasi sempadan siang dan mlm, magnificient!

Dpt lihat di langit dari cerah warna perlahan2 bertukar ke gelap! Alhamdulillah dpt rekod dlm gambar. Oooh.. bila ade masa lebih lg sy akan letak di blog insya-Allah.
Sesungguhnya dlm kejadian mlm dan siang terlihatlah kekuasaan Allah sang Pencipta yg Maha Kuasa!
Dilatarai dgn gumpalan2 awan serta awan2 yg terhampar spt karpet, the view is magnificient!

Lihat sunset dari atas awan juga sgt, sgt,, sy tegaskan sekali lagi SANGAAAAT cantik!!
Di Paris dpt sekali lihat sunset yg cantik (di Malaysia xkurang cantik juga yaa.. I still love Malaysia very very much). 

Buat rakan-rakan semua jika nanti bernasib baik dpt peluang melancong, please perhatikan kebesaran Sang Pencipta, lihat trace of Islamic civilization or the cultural difference there. You will be amazed and learn many new things then.
Dlm Qur'an terlalu byk ayat yg menyuruh kita berjalan di bumi Allah dan memerhatikan kebesaran-Nya. Jadi nanti bila dah bekerja dan ada duit lebih apa salahnye spend duit sikit...
Kalau dpt work trip yg boleh berjalan lg best kan?
Belajar rajin2 ya wahai2 yg masih belajar ituh. Supaya kamu dpt belajar byk lg perkara di dunia ini, sesungguhnya kehidupan ialah source belajar yg plg besar, bg mereka yg hendak belajar. 
Jgn jd org2 yg rugi ya <33 

Bonjour Paris!

1:15 PM Edit This 0 Comments »

dear  umi (kwn gaduh) di Airport CDG, Paris

13.3.2009
Flight umi & aku dijadualkan bertolak pd jam 11.45mlm. 
Kami dah duduk dgn selesa dan buat persiapan spt baca doa naik kenderaan, 
x lupa aku doakan supaya Allah mudahkan perjalanan kami serta keselamatan & kemaslahatan individu2 yg ditinggalkan di Malaysia (ceeeewah! mcm dah ade anak je kan?)
Hehe.. anak kandung belum ada, anak usrah adelah. Teringat kata2 pesanan mereka supaya bykkan doa, doa org bermusafir makbul. Hurmm hurmm baguskan anak2 usrahku?
Ada bakat semua ni jd mak usrah berkaliber.

Alhamdulillah, kapalterbang akhirnya bertolak pd 12.15mlm.
Melalui pembesar suara pembantu pilot maklumkan pd kami, kelewatan disebabkan kesesakan laluan udara. Jd airport cuma bg greenlight lmbt.
Tp, hipotesis ayah airport di paris x bg bertolak sbb kami akan tiba lewat tgh mlm dan mengejutkan penduduk2 berhampiran airport Paris.
Menurut ayah lg, penduduk Paris sgt considerate ttg hak2 org lain. 
Malah, selepas 10.30mlm penduduk di apartment xboleh tarik flush!!!!
Uuuurgh... buang airlah cpt2 mcm tu, susahlah kalau nak buang air tgh2 mlm.

Perjalanan memakan masa 12jam! eh, asalnye ingatkan 10jam je. 
Heh, x apelah. 2 jam tambahan tu bkn buat ape pun.. layan tdo jela.
tp tunggu dulu! Kami bertolak jam 12.15mlm waktu Malaysia maksudnye skrg di Paris baru 6.15ptg.. (Perancis lambat 7jam dari Malaysia).
Maksudnye masih belum boleh tdo lg..
 
Haa, inilah tips utk elakkan jet-lagged.
Masa dlm kapalterbang tdo ikut waktu destinasi yg dituju, bknnye waktu KL!
kalau x amalkan tips ni dlm 2,3 hari akan jd mcm burung hantu.
Masa org lain tdo nyenyak mata celik, masa org bangun dia tdo..
Hehe, xmo~ bkn senang nak dtg Paris. Siang berjalanlah!

Tahan.. jgn tdo dja! mcm mana aku tahan supaya xtdo? Hehe, tgk movie lah.
mcm2 movie yg ditayangkan melalui khidmat Movie-on-Request dlm perjalanan jarak jauh MAS ni. Antara movie yg sempat ditonton sepjg perjalanan:
- Painted Skin (chinese)
- Madagascar 2: Escape to Africa (I really love Madagascar!)
- Twilight
- Pirates of Caribbean: At World's End (3rd movie/2nd sequel)

Mata ini berjaya ditahan tatkala semua org di sekelilingku dah nyenyak dibuai mimpi2 yg mungkin indah... Masa mamai dtg pramugara bg set kudapan, sempat juga toleh and take note yg org lain x dpt (mmglah dja, org lain tdo daaa). 
Ada biskut, coklat dan mcm2 lg. Terima kasih En. Adil!

The flight was smooth, and I was not a bit worried. 
Mungkin sbb sblm ni pernah naik flight 14jam ke UK masa darjah5, dan 8jam ke Jeddah masa darjah1. Tp tetap juga berdoa supaya dilindungi Allah senantiasa. 

Alhamdulillah, lbh kurang jam 5.50pg waktu Perancis kapalterbang selamat mendarat di Paris.
Umi dan aku solat Subuh di dalam kabin kapalterbang MAS pg ni, sblm bersiap turun.

Imigresen di lapangan terbang Charles de Gaulle (CDG) was surprisingly easy! 
kami sangkakan pemeriksaan akan dibuat lebih rapi utk muslim yg dtg ke Paris. Tp pegawai imigresen tu cop pasport aku tanpa lihat mukaku pun! Alhamdulillah thummalhamdulillah..

Setelah bagasi diambil kami keluar mencari teksi..
Wooooooor.... sejuuuuuuuuuk!!!!!!
~BONJOUR PARIS~

Paris, France. 6pg. 14 Mac 2009. 
Musim spring (awal, baru nak tumbuh daun & bunga)
Cuaca: 6degree siang, 2degree mlm